3. 9. 2020

Dietní nápoje mohou způsobovat demenci

Od

Mnoho z prostředků, které by nám měli dopomoci k hezkému tělu, mu mohou ve výsledku spíše uškodit. Podle nejnovějších poznatků vědců z Bostonské univerzity bychom si měli dávat pozor na dietní nápoje. Není příliš dobré popíjet tyto nápoje každý den. Vypijeme-li jich totiž příliš mnoho, jsme vystaveni riziku mozkové příhody nebo demence. A to až třikrát více. To už raději popíjet mléko či vodu. Podle výsledku výzkumů se ukázalo, že lidé, kteří pili jeden či více dietních nápojů denně, měli téměř třikrát vyšší pravděpodobnost výskytu demence a třikrát větší riziko mrtvice na rozdíl od lidí, kteří žádné takové nápoje nekonzumovali.
bublinkové nápoje

Mléko a voda

Podle výzkumů, které bostonští vědci provedli, jsou dietní nápoje, vzhledem k závažným chorobám, které mohou vyvolat, dokonce horší než nápoje plné cukrů, které občas vypijeme. Vědci také upozorňují na to, že by lidé měli používat uměle slazené nápoje velmi opatrně. Tyto nápoje totiž mohou hrát úlohu například i pro lidi nemocné s cukrovkou. Lidé by podle vědců měli konzumovat hodně vody, nebo mléko s nízkým obsahem tuku. Anebo prostě pouze jen nápoje bez jakýchkoliv sladidel.
šálek čaje

Umělá sladidla

Nejdůležitější skupina umělých sladidel jsou:
·         Alkoholová sladidla. Tyto však nemají nic společného s alkoholem. Jsou to všechny látky, které jsou na obalech výrobků označeny názvem končícím na -ol. Takové látky mají snížený obsah kalorií, ale mohou vyvolat střevní problémy.
·         Sachariny jsou skupinou sladidel, které jsou zcela bez kalorií. Nacházejí se v pečivu, marmeládách, žvýkačkách nebo salátových dresincích.
·         Aspartam je dalším z řady sladidel. Do potravin se však přidává pouze v nepatrném množství.  
·         Sukralóza je poměrně novým druhem sladidla, které se vyrábí ze skutečného cukru. Sukralóza je ale na rozdíl od cukru bez kalorií.
·         Cyklamát má ze všech sladidel nejhorší pověst. Toto sladidlo je zakázáno ve Spojených státech a v Norsku, neboť podle některých výzkumů způsobuje vznik rakoviny. V české republice jej běžně obsahuje mnoho výrobků.