Mochyně peruánská neboli ztracené zlato Inků
Rostlina Mochyně peruánská má plody podobné rajčatům, kterým se říká Goldenberries neboli Incan Berries, nebo také Andské rajče. Povídá se o nich, že jsou ztraceným a znovu nalezeným zlatem Inků. Dokonce se také někdy nazývají exotické rozinky. Plody mají chuť podobnou chuti pomerančů a limetek. Je velmi příjemná a sladkokyselá. Vůní potom mochyně připomíná karamel. Mochyně peruánská dorůstá výšky asi jednoho metru. Je pěstována v tropických a subtropických oblastech. Mochyně je též vzdálenou příbuznou rajčete.
Mochyně je super potravinou
Plody mochyně peruánské se řadí mezi super potraviny, protože v sobě obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek. Můžeme z nich jmenovat například vysoký podíl:
· vitamínu C
· vitamínu P neboli rutinu
· sacharidů
· vlákniny
· bílkovin
· vitaminu A, B1, B3 a C
· pektin
· draslíku
· fosforu
· železa
· vápníku
· sodíku
Z blahodárných vlastností mochyně peruánské to jsou:
· Podpora obranyschopnosti našeho organismu.
· Dokáže posilovat stěny a pružnost vlásečnic.
· Působí preventivně vůči srdečním chorobám.
· Má diuretické účinky.
· Pomáhá čistit ledviny a krev.
· Odstraňuje parazity ze střev.
· Příznivý vliv proti degeneraci.
· Odvádí z těla cukr.
· Napomáhá při problémech s prostatou.
· Zpomaluje proces stárnutí buněk.
· Napomáhá při potížích s poruchami učení a snížené koncentraci.
· Vhodná při redukčních dietách.
· Jako ochrana před viry a bakteriemi
· Působí příznivě na zrakové funkce.
Mochyně na talíři
Mochyni se doporučuje konzumovat v syrovém stavu. Pouze tak se všechny enzymy, vitamíny, minerály a důležité látky dostanou do těla v přirozené podobě a neznehodnocené tepelnou úpravou. Nejčastěji je pak mochyně přidávána:
· do různých ovocných salátů
· do džemů a marmelád
· do sladkého pečiva a koláčů
· do jogurtů a kaší
· do snídaňových směsí a müsli
· do smoothies
· jako ozdoba na dezerty
Mochyni je možné konzumovat i ve stavu sušeném, zavařeném, kompotovaném a kandovaném.